Előljáróban fontos megemlíteni, hogy a macskatápokat nem sünök számára tervezték. Mégis a kaphatóak közül még mindíg ez a leginkább megfelelő, de korántsem elegendő. Alaptáplálékul kell, hogy szolgáljon, de a hiányosságait ki kell egészítenünk állati és növényi eredetű táplálékkal is.
A megfelelő táp kiválasztásánál sohasem lehet szempont az ára! A nem körültekintően megválasztott száraztáp hosszútávon megbetegedést okoz!
Az összetevőkről
A szabályzatok szerint, az összetevőket olyan sorrendben kell felsorolni, amilyen arányban jelen vannak a tápban. A jó minőségű száraztápoknál az első helyen a hús kell, hogy szerepeljen!
Az összetevőket meghatározott kifejezéssel jelölik, hogy összetéveszthetetlenek legyenek, viszont nem árt tudni, mit is takarnak pontosan.
Íme egy példa a csirkével:
Csirke: hús és bőr, esetleg csontok. Nem tartalmazhat fejet, lábat, beleket és tollat.
Emberi fogyasztásra alkalmas csirke: hús és bőr, esetleg csontok, amelyeket előzetesen főznek és szárítanak. Nem tartalmazhat fejet, lábat, beleket és tollat.
Csirke melléktermékek: nyak, fej, láb, tüdő, vese, lép, gyomor, csontok, vér és fejletlen tojás. Tollat is tartalmaz.
Állati zsír: a feldolgozási folyamatok során nyerik a csirkéből.
Csontliszt: a csontokat előzetesen főzik, majd szárítják és porrá őrlik.
Szárított tojás: az ép tojásokat szárítják, majd porrá őrlik.
A jó minőségű táp jellemzői: Az első helyen az emberi fogyasztásra alkalmas hús kell, hogy legyen. A legkönnyebben emészthető húsok a bárány és halhús.
Tartósitószerként a C és B vitaminokat használnak, a szintetikusakat pedig mellőzik.
A rossz minőségű táp jellemzői: Hús helyett húsipari termékeket és bizonytalan eredetű állati zsírokat tartalmaz. Töltőanyagként rízst és kukoricát használnak a készítéskor, amelyek a sün számára sokszor emészthetetlenek, sőt allergiát is okozhatnak. (A kukoricasikér a kukorica feldolgozását követő maradék, egyáltalán nincs tápértéke, csupán rost.) Szintetikus tartósítószereket és színezékeket tartalmaz, melyek közül néhány a sünökre nézve különösen ártalmas. (ETOXIVIN - daganatos elváltozások, BUTIL-HIDROXI (BHT) illetve HIDROXI (BHA) - vese és májműködési zavar, PROPILÉN - GLIKOL - vörösvértest károsodás)